about....

This blog is a summary of some of my collections and individual old items they own. Each of them has its own history. So this way I want to share the nostalgia of these things with others - friends.
It was very pleasant for me if someone has something from them or knows where I can find help in finding them.


Το blog αυτό αυτή αποτελεί μια συνοπτική παρουσίαση από ορισμένες απο τις συλλογές μου και από μεμονωμένα παλιά αντικείμενα που κατέχω. Το κάθε ένα από αυτά έχει την ιστορία του. Έτσι με αυτό το τρόπο θέλω να μοιραστώ την νοσταλγία αυτών των πραγμάτων με άλλους ανθρώπους - φίλους. Θα ήταν πολύ ευχάριστο για μένα αν έχει κάποιος κάτι από αυτά ή γνωρίζει που μπορώ να βρω να με βοηθήσει στην εύρεση τους.

Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Hellenic Postbank coin banks - Κουμπαράς Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου


Η πρώτη ολοκληρωμένη μορφή Ταμιευτηρίου στη χώρα μας λειτούργησε την εποχή που η Κρήτη δεν είχε ενταχθεί ακόμη στην Ελλάδα. Με την υπογραφή του πρίγκιπα Γεωργίου και των τεσσάρων υπουργών της Κρητικής Πολιτείας, εκδόθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 1900 και δημοσιεύθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 1900 ο νόμος 265 περί Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Τo 1902 γίνεται η επίσημη έναρξη των εργασιών του Ταμιευτηρίου, με την έκδοση του πρώτου βιβλιαρίου στο όνομα του ύπατου αρμοστή τον Απρίλιο του 1903. Το δίκτυο υπηρεσιών του ΤΤ ξεκίνησε στα 20 ταχυδρομικά γραφεία του 1902, καλύπτοντας ολόκληρο τον αστικό ιστό του νησιού.
Η ίδρυση ιδιαίτερου τμήματος στην Κεντρική Υπηρεσία –το τμήμα Ταμιευτηρίων- που ανοίγει τις πόρτες του την 1η Μαΐου 1915, θα σημάνει και την έναρξη των εργασιών του Ταμιευτηρίου στην ελληνική επικράτεια.

Χαρακτηριστικό του Ταχυδρομικού ταμιευτηρίου ήταν ο μεταλλικός κουμπαράς που μπορούσε να προμηθευτεί ο κάθε καταθέτης , και ο κάθε κουμπαράς είχε μια κλειδαριά στο κάτω μέρος η οποία άνοιγε στο κατάστημα του Ταχ. ταμιευτηρίου με κλειδί που είχε ο ταμίας.

Μέσα από αυτή την συλλογή ανακαλύπτεις τα διαφορετικά μοντέλα που κατά καιρούς είχε εκδώσει το Τ.Τ. τα οποία είναι δυσεύρετα κομμάτια.


ΚΟΥΜΠΑΡΑΣ ΟΡΘΟΓΩΝΙΟΣ ΓΥΑΛΙΣΤΕΡΟΣ - ΚΑΘΕΤΗ ΟΡΘΟΓΩΝΙΑ ΤΑΜΠΕΛΑ ΜΕ " ΔΙΚΤΥΟ ΝΕΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ" ΕΝΩΣΗ ΜΕ EUROBANK.


ΚΟΥΜΠΑΡΑΣ ΟΡΘΟΓΩΝΙΟΣ ΓΥΑΛΙΣΤΕΡΟΣ - ΚΑΘΕΤΗ ΟΡΘΟΓΩΝΙΑ ΤΑΜΠΕΛΑ ΜΕ " HELLENIC POSTBANK - ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ" ΣΕ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ.


ΚΟΥΜΠΑΡΑΣ ΟΡΘΟΓΩΝΙΟΣ ΓΥΑΛΙΣΤΕΡΟΣ - ΚΑΘΕΤΗ ΟΡΘΟΓΩΝΙΑ ΤΑΜΠΕΛΑ ΜΕ " HELLENIC POSTBANK - ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ" ΣΕ ΔΥΟ ΣΕΙΡΕΣ ΜΕ ΠΡΙΤΣΙΝΙΑ ΣΤΕΡΕΩΣΗς ΤΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ



ΚΟΥΜΠΑΡΑΣ ΟΡΘΟΓΩΝΙΟΣ ΓΥΑΛΙΣΤΕΡΟΣ - ΚΑΘΕΤΗ ΟΡΘΟΓΩΝΙΑ ΤΑΜΠΕΛΑ ΜΕ " HELLENIC POSTBANK - ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ" ΣΕ ΔΥΟ ΣΕΙΡΕΣ - ΦΩΣΚΟΥΤΟ ΑΥΤΟΚΟΛΛΗΤΟ  ΤΟ ΣΗΜΑ


ΚΟΥΜΠΑΡΑΣ ΣΤΡΟΓΓΥΛΟΣ  - ΟΡΘΩΓΩΝΙΑ ΤΑΜΠΕΛΑ "ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΝ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΝ" 
 1966




ΚΟΥΜΠΑΡΑΣ ΣΤΡΟΓΓΥΛΟΣ  - ΟΡΘΩΓΩΝΙΑ ΤΑΜΠΕΛΑ "ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΝ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΝ 
21ΗΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ : 1967 - 1970"


ΚΟΥΜΠΑΡΑΣ ΟΡΘΟΓΩΝΙΟΣ ΓΥΑΛΙΣΤΕΡΟΣ - ΟΡΘΟΓΩΝΙΑ ΤΑΜΠΕΛΑ ΜΕ ΚΙΤΡΙΝΟ ΣΗΜΑ  "ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ" ΣΕ ΔΥΟ ΣΕΙΡΕΣ .


ΚΟΥΜΠΑΡΑΣ ΟΡΘΟΓΩΝΙΟΣ ΓΥΑΛΙΣΤΕΡΟΣ - ΟΡΘΟΓΩΝΙΑ ΤΑΜΠΕΛΑ " ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ" 



ΚΟΥΜΠΑΡΑΣ ΟΡΘΟΓΩΝΙΟΣ ΓΥΑΛΙΣΤΕΡΟΣ - ΟΡΘΟΓΩΝΙΑ ΤΑΜΠΕΛΑ " ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΝ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΝ"


ΚΟΥΜΠΑΡΑΣ ΟΡΘΟΓΩΝΙΟΣ ΜΑΤ - ΟΡΘΟΓΩΝΙΑ ΤΑΜΠΕΛΑ " ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΝ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΝ"



 ΚΟΥΜΠΑΡΑΣ ΟΡΘΟΓΩΝΙΟΣ ΓΥΑΛΙΣΤΕΡΟΣ - ΟΡΘΟΓΩΝΙΑ ΤΑΜΠΕΛΑ " ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΝ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΝ" ΜΕ ΒΑΘΟΎΛΩΜΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΣΤΟ ΧΏΡΟ ΤΗΣ ΕΤΤΙΚΕΤΑΣ


ΚΟΥΜΠΑΡΑΣ ΟΡΘΟΓΩΝΙΟΣ ΓΥΑΛΙΣΤΕΡΟΣ - ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΑΜΠΕΛΑ ΜΕ ΑΝΑΓΛΥΦΟ ΟΡΟΣΗΜΟ, ΚΕΦΑΛΙΑ ΠΡΟΣ ΚΟΡΩΝΑ,  "ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΝ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΝ" ΑΡΧΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ 1960



ΚΟΥΜΠΑΡΑΣ ΟΡΘΟΓΩΝΙΟΣ ΓΥΑΛΙΣΤΕΡΟΣ - ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΑΜΠΕΛΑ ΜΕ ΑΝΑΓΛΥΦΟ ΟΡΟΣΗΜΟ, ΚΕΦΑΛΙΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΞΩ, "ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΝ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΝ"


 ΚΟΥΜΠΑΡΑΣ ΟΡΘΟΓΩΝΙΟΣ ΓΥΑΛΙΣΤΕΡΟΣ - ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΑΜΠΕΛΑ ΜΕ ΑΝΑΓΛΥΦΟ ΟΡΟΣΗΜΟ, ΚΕΦΑΛΙΑ ΕΜΠΡΟΣ, "ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΝ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΝ"


ΚΟΥΜΠΑΡΑΣ ΟΡΘΟΓΩΝΙΟΣ ΓΥΑΛΙΣΤΕΡΟΣ - ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΑΜΠΕΛΑ ΜΕ ΑΝΑΓΛΥΦΟ ΟΡΟΣΗΜΟ "ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΝ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΝ"  ΕΠΕΤΕΙΑΚΟΣ 50 ΧΡΟΝΙΑ 1915 - 1965
1965
 

ΚΟΥΜΠΑΡΑΣ ΟΡΘΟΓΩΝΙΟΣ ΓΥΑΛΙΣΤΕΡΟΣ - ΟΡΘΟΓΩΝΙΑ ΤΑΜΠΕΛΑ "ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ"  ΕΠΕΤΕΙΑΚΟΣ 1900 - 2000 , 100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ.


ΚΟΥΜΠΑΡΑΣ ΟΡΘΟΓΩΝΙΟΣ ΓΥΑΛΙΣΤΕΡΟΣ - ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΑΜΠΕΛΑ "ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ"


ΚΟΥΜΠΑΡΑΣ ΟΡΘΟΓΩΝΙΟΣ ΓΥΑΛΙΣΤΕΡΟΣ - ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΑΜΠΕΛΑ ΜΕ ΕΓΧΡΩΜΟ ΟΡΟΣΗΜΟ "ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΝ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΝ" . ΕΤΟΣ 1971


ΚΟΥΜΠΑΡΑΣ ΟΡΘΟΓΩΝΙΟΣ ΓΥΑΛΙΣΤΕΡΟΣ - ΟΡΘΟΓΩΝΙΑ ΤΑΜΠΕΛΑ " ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΝ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΝ"



 ΚΟΥΜΠΑΡΑΣ ΟΡΘΟΓΩΝΙΟΣ ΓΥΑΛΙΣΤΕΡΟΣ - ΟΡΘΟΓΩΝΙΑ ΤΑΜΠΕΛΑ "ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΑ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΑ  
 ΑΡ. "347" ΣΕ 2 ΣΕΙΡΕΣ


ΚΟΥΜΠΑΡΑΣ ΟΡΘΟΓΩΝΙΟΣ ΓΥΑΛΙΣΤΕΡΟΣ - ΟΡΘΟΓΩΝΙΑ ΤΑΜΠΕΛΑ "ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΑ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΑ  
 ΑΡ. "57538" ΣΕ 3 ΣΕΙΡΕΣ  - ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ 1930





ΚΟΥΜΠΑΡΑΣ ΟΡΘΟΓΩΝΙΟΣ  - ΟΡΘΟΓΩΝΙΑ ΤΑΜΠΕΛΑ "ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΝ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΝ  
 ΑΡ. "104315"  ΣΕ 3 ΣΕΙΡΕΣ











2 σχόλια:

  1. Εχω ενα κουμπαρα απο την γιαγια μου που ειναι μεταλλικος και γραφει ΛΑΙΚΗ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗ Α.Ε. , που μπορω να τον ανοιξω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή