about....

This blog is a summary of some of my collections and individual old items they own. Each of them has its own history. So this way I want to share the nostalgia of these things with others - friends.
It was very pleasant for me if someone has something from them or knows where I can find help in finding them.


Το blog αυτό αυτή αποτελεί μια συνοπτική παρουσίαση από ορισμένες απο τις συλλογές μου και από μεμονωμένα παλιά αντικείμενα που κατέχω. Το κάθε ένα από αυτά έχει την ιστορία του. Έτσι με αυτό το τρόπο θέλω να μοιραστώ την νοσταλγία αυτών των πραγμάτων με άλλους ανθρώπους - φίλους. Θα ήταν πολύ ευχάριστο για μένα αν έχει κάποιος κάτι από αυτά ή γνωρίζει που μπορώ να βρω να με βοηθήσει στην εύρεση τους.

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Greek police whistle ' 50 - Σφυρίχτρα Αστυνομικού Πόλεως '50

   Χαρακτηριστικό της παλιάς Αθήνας ήταν και αστυνομικοί (πολισμάνοι) που κυκλοφορούσαν στις γειτονιές .
    Ο κάθε ένας απο αυτούς είχε στην κατοχή του την παρακάτω σφυρίχτρα απο μέταλο με την οποια ειδοποιούσε συναδέλφους για βοήθεια ή για να κάνει σήμα σε κάποιον παραβάτη.
Το κομμάτι αυτό είναι αρκετά παλιό ...υπολογίζω απο την ιστορία (χέρι με χέρι που κατάληξε σε μένα ) να είναι αρχές δεκαετίας '70 αλλα με αναφορές άλλων ότι υπήρχει απο την δεκαετία του 50.
    Χαραγμένα πάνω λέξεις που δύσκολα να ξεχωρίσω τα γραμματα λόγω της χρήσης που είχε. Διακρίνω ενα 3ψηφιο αριθμό προφανώς θα ηταν και ο αριθμός που θα άνηκε στο κάθε αστυνομικό, την λέξης 'ΠΟΛΕΩΝ' και καποιες λέξεις στα Αγγλικά μάλλον απο το μέρος της κατασκευής τους που ήταν απο το εξωτερικό. 


Cine skop Bajka - Μηχανή προβολής σινε σκοπ 35mm

    Την δεκαετία του '70 κυκλοφόρησε στην αγορά , η παρακάτω μηχανή προβολής ταινιών 35mm η οποία απευθυνόταν στα παιδιά.  Είναι πολωνικής προέλευσης μάρκας Bajka, κατασκευής απο βακελίτη και ιδιαίτερα διαδεδομένη και στο εξωτερικό.
Στην μηχανή αυτή ή αλλιως  στο 'Παιδικό κινηματογράφο' τοποθετούσες τις ταινίες των 35mm και με την δυνατότητα που είχε συνδεόμενη στο ρεύμα σε συνδιασμό με μια λυχνία των 6V μέσω μετασχηματιστή παρακολουθούσες τις σκηνές έχρωμες και ασπρόμαυρες στον τοίχο όπως ακριβώς η λειτουργία του προτζέκτορα.
Στην Αθήνα πρέπει να είχε διατεθεί μέσω του καταστήματος 'Δραγόνας' και η εταιρεία 'Αργώ Φίλμ' κυκλοφόρησε πάνω απο χίλιες ταινίες έγχρωμες σε διάφορα θέματα εγκυκλοπεδικά, ιστορικά, ταξιδιωτικά, ψυχαγωγικά (παραμύθια, διηγήματα) κ.α.