about....

This blog is a summary of some of my collections and individual old items they own. Each of them has its own history. So this way I want to share the nostalgia of these things with others - friends.
It was very pleasant for me if someone has something from them or knows where I can find help in finding them.


Το blog αυτό αυτή αποτελεί μια συνοπτική παρουσίαση από ορισμένες απο τις συλλογές μου και από μεμονωμένα παλιά αντικείμενα που κατέχω. Το κάθε ένα από αυτά έχει την ιστορία του. Έτσι με αυτό το τρόπο θέλω να μοιραστώ την νοσταλγία αυτών των πραγμάτων με άλλους ανθρώπους - φίλους. Θα ήταν πολύ ευχάριστο για μένα αν έχει κάποιος κάτι από αυτά ή γνωρίζει που μπορώ να βρω να με βοηθήσει στην εύρεση τους.

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

H ιστορία ενός... «Τίποτα»

Ο κ. Νικόλαος Μπίρης, ποτοποιός από την Τρίπολη, σκέφθηκε να συνθέσει ένα νέο κοκτέιλ, εύγεστο, ισχυρό, ελκυστικό που να προσφέρει σε εκείνους που απαντούν «τίποτα», και να το ονομάσει: «Τίποτα». Πράγματι, το «Τίποτα» παράγεται στην Τρίπολη κατ’ αποκλειστικότητα και έχει τύχει διπλώματος ευρεσιτεχνίας με αριθμό 16836.
«Με αυτό τον τρόπο είχε αναγγελθεί η κυκλοφορία του «Τίποτα» από τις εφημερίδες του 1950».

«Η ιστορία του λικέρ ξεκίνησε το 1949 στη μικρή βιοτεχνία.  Τότε οι ποτοποιίες είχαν οικογενειακή  ατμόσφαιρα και μπορούσαν οι πελάτες να κάτσουν σε τραπεζάκια να απολαύσουν το ποτό τους, το οποίο προσφερόταν χύμα από βαρέλι. Στα προϊόντα της βιοτεχνίας συμπεριλαμβάνονταν και το ούζο και το κονιάκ τότε. Μεταξύ των πελατών ερχόταν και φίλοι. Οι κυρίες τους που ήθελαν αν δείξουν καλή διαγωγή και ανατροφή, συνήθως όταν τις ρωτούσαμε τι θα πιουν, έλεγαν τίποτα. Έτσι γεννήθηκε το «Τίποτα».

Ένα περιστατικό που συνέβη στην Καβάλα και μάλιστα τότε γράφτηκε στις εφημερίδες είναι η μήνυση που δέχτηκε ένας σερβιτόρος από μια κυρία η οποία στην παραγγελία της είπε ότι δεν θέλει τίποτα και εκείνος της έφερε το ποτό «Τίποτα». Παρεξηγημένη αυτή απευθύνθηκε στη δικαιοσύνη υποστηρίζοντας ότι ο σερβιτόρος υποτιμά τη νοημοσύνη της.


έκδοση επι δημαρχίας Δημοσθένη Σωτηρόπουλου ~2004

Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Μπουκάλι με Βρυσάκι METAXA 1915 - Bottle of METAXA koniak 1915


Το "Μεταξά" ή "Metaxa" αποτελεί μια εξαιρετική περίπτωση ελληνικού προϊόντος το οποίο κατόρθωσε να κατοχυρωθεί σε διεθνές επίπεδο ως μοναδικό κάνοντας χρήση της εμπορικής του επωνυμίας.
Η παγκοσμίως γνωστή κονιακοποιία "Μεταξά" ιδρύθηκε το 1885 στον Πειραιά από τον Σπυρίδωνα Α. Μεταξά (1848-1909) με την αρχική σύμπραξη του αδερφού του Ηλία Α. Μεταξά (1852-1915).
Ο οίκος Μεταξά τιμήθηκε με πάμπολλα βασιλικά παράσημα, βραβεία, διπλώματα και διακρίσεις από τις πρώτες κιόλας δεκαετίες της επιχειρηματικής του δραστηριότητας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στον οίκο Μεταξά απονεμήθηκε ο τίτλος του Επίσημου Προμηθευτή της βασιλικής Αυλής της Α.Μ. του Βασιλέως των Ελλήνων, της Α.Β.Υ του διαδόχου του θρόνου, της Α.Μ. του Βασιλέως της Σερβίας ενώ το 1895 απέσπασε το Χρυσό Μετάλλιο στη Διεθνή Έκθεση της Βρέμης και το 1915 το "Μέγα Βραβείο" ("Grand Prix") στη Διεθνή Έκθεση στο San Fransisco των ΗΠΑ.








Ελληνικό Μονοπώλιο Παιγνιοχάρτων “Ασπιώτης – Έλκα" - Greek Playing cards Aspiotis - Elka


Στην Ελλάδα, από το 1884 και μετά, βάσει του Νόμου αρξζ’ της 22.3.1884, η εκτύπωση και η εμπορία των παιγνιοχάρτων ανήκε στο Μονοπώλιο του Ελληνικού κράτους, οπότε και άρχισε η κατασκευή και εκτύπωση ελληνικών παιγνιοχάρτων από την εταιρεία “Ασπιώτης” και, αργότερα, “Ασπιώτης – Έλκα” και ήταν εξαιρετικής ποιότητας.


Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Nintendo Game & Watch Donkey Kong

Το κλασσικό παιχνίδι δεκαετίας '80 που όλοι αγαπήσαμε !
Ήταν το gadget της εποχής. Ιδιαίτερο χάρη στην διπλή οθόνη και πρόσφερε ώρες παιχνιδιού σε κάθε έναν που το κράταγε στα χέρια του.
Σκοπός του παιχνιδιού να ανεβάσεις τον ήρωα από τις σκάλες και τις ράμπες μέχρι την κορυφή προσπαθώντας να αποφύγεις τα βαρέλια που πέταγε ο γορίλας. Αν έφτανες στην κορυφή άρπαζες τα κλειδιά έτσι ώστε να ελευθερώσεις την κοπέλα που κρατούσε όμηρο ο γορίλας.

  
 



Παλιές Ελληνικές κολώνιες 4711 & TOSCA - Greek old cologne 4711 & TOSCA

Δύο από τις κολώνιες που άφησαν ιστορία στην Ελλάδα και ήταν σε αρκετά σπίτια. Προιόν Δυτ. Γερμανίας τότε, το οποίο παρασκευαζόταν στην Ελλάδα "Υπο την επίβλεψη και την μυστική σύνθεση της "4711" COLOGNE ON RHINE " όπως αναγράφει στην συσκευασία απο την ΑΒΕΕ Αφοι Λαμπρόπουλοι.


Παλιός Κερματοδέκτης Εισπράκτορα Λεωφορείων - Coin holder of conductors from old buses

Θυμάστε όλοι τις παλιές καλές εποχές στα λεωφορεία των εισπράκτορα που έκοβε τα εισιτήρια ?

Από παιδί μου είχε κάνει εντύπωση ο κερματοδέκτης που κράταγε και είχε οργανωμένα τις δραχμές ! Το κοίταζα με ενθουσιασμό και θαύμαζα τις κινήσεις να βάζει και να βγάζει τα κέρματα με μεγάλη ταχύτητα.

Αυτός λοιπόν είναι ένας παλιός εισπράκτορα λεωφορείων με 6 θέσεις για 5δρχ., 2δρχ., 1δρχ., 0,5δρχ., 20λεπτά, 10λεπτά. Πίσω γράφει made in Greece PAT.NO16220





Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Λιθόγραφες ετικέτες Ελληνικών ποτών - Lithography labels from Greek spirit drinks



Λιθόγραφες ετικέτες Ελληνικών ποτών οι οποίες τις τοποθετούσαν οι ποτοποιίες πάνω στα ξύλινα βαρέλια με το ποτό.
Η κάθε ετικέτα χαρακτηριζόταν με τα υπέροχα σχέδια και χρώματα τα οποία ήταν πραγματικά ένα όμορφο καλλιτεχνικό δημιούργημα. Πάνω στις ετικέτες αναγραφόταν η επωνυμία της ποτοποιίας , ο τόπος, το περιεχόμενο π.χ. ούζο, κονιάκ, μαστίχα και σε ορισμένες και κάποιο χαρακτηριστικό μικρό κείμενο.